Vriendschap = vertrouwen

In mijn vorige blog over vriendschap schreef ik een stuk over wat vriendschap nu eigenlijk is en dat we dat best eens wat vaker mogen vieren!
Door hierover te schrijven en dingen hierover op te zoeken, heb ik zelf ook de waarde van vriendschap ontdekt. Hoe belangrijk is het voor een mens om (échte vrienden) te hebben, om door hen gewaardeerd te worden en om te weten dat je er niet alleen voor staat.
Om eerlijk te zijn vind ik het onderhouden van vriendschappen best lastig. Soms wordt je zo opgeslokt door de ‘verplichtingen’ die de dag met zich meebrengt, dat tijd voor vriendschap er soms bij inschiet.
Wat ik in mijn eerdere blog ook schreef is dat vriendschap bij jezelf begint. Ik heb ervoor gekozen om vriendelijk te willen zijn [dit lukt echt niet altijd hoor!].

De onderstaande tekst benadrukt dit ook:
[Fil. 4:4-5]: Wees blij in de Here. Ik zeg het nog eens: verheug u in Hem! Laat uw vriendelijkheid bij iedereen bekend zijn. De Here is dicht bij u. 

Ik vind het zo mooi dat in dat hele oude boek zoveel wijsheden staan die er in deze tijd nog steeds toe doen en er soms meer toe doen dan in de tijd waarin de bijbel geschreven is.
Vriendelijk zijn en vriendschap zijn echter wel hele wezenlijke verschillen. Vriendschap gaat namelijk over vertrouwen en relatie, dat gaat veel dieper dan vriendelijk zijn!
Ik heb het voorrecht een paar hele waardevolle vriendschappen te mogen hebben. Het zijn er niet teveel en met ieder heb ik een andere band. Die vriendschappen zijn gegroeid juist op momenten waar ik het soms moeilijk had en ik het idee had dat ik er niet echt voor hen kon zijn. Weet je wat nou het mooie is van échte vriendschap:

[spr.17:17]Een echte vriend blijft altijd een vriend en in de tegenspoed blijkt de ware vriendschap.

Vaak leer je elkaar vertrouwen wanneer het even niet gaat en die ander er toch voor je blijft zijn. Echte vrienden gunnen elkaar ruimte en vergeven elkaar waar die ander in tekort schiet. Dat heb ik mogen ontdekken in die periode en zo mag ik er nu weer voor hen zijn.

Wat ik ook eerder vertelde in mijn vorige blog is dat Jezus echt een Vriend voor mij is. Ik ervaar dat Hij er is en deel de dingen van mijn dagelijks leven; dingen waar ik blij van wordt, maar ook die ik lastig vind. Door te bidden en in de bijbel te lezen krijg ik antwoorden of heldere wijze levenslessen (uit bijvoorbeeld het boek Spreuken).

Vriendschap=vertrouwen

Deze Vriendschap moest groeien. Ik ben opgegroeid in een gelovig gezin en heb dus veel meegekregen over Jezus en de Bijbel. Dit was alleen niet vanzelfsprekend dat ik dan Jezus ook als Vriend zag. Zeker niet! Op een bepaalde leeftijd wilde ik er gewoon bij horen. Daar past Jezus en het geloof even niet in. Doordat mijn vader overleed toen ik 2,5 was en mijn moeder hertrouwde toen ik 8,5 was, kwam ik in een nieuwe situatie waar het leven niet altijd makkelijk was. Ik was een dikkerdje en omdat ik ook wat verlegen was, werd ik gepest op mijn oude, maar ook op mijn nieuwe school. In mijn tienerleeftijd knapte ik uiterlijk gezien aardig op en wilde graag bij de populaire groep horen. Rond mijn 18e leerde ik mijn beste vriend en man kennen en door hem leerde ik ook Jezus weer opnieuw kennen. Er kwam een diepe zekerheid dat Hij er is en langzaam maar zeker leerde ik Hem écht kennen en vertrouwen. Hierdoor begon ik mezelf ook steeds meer te accepteren, want Jezus neemt je zoals je bent op dat moment en helpt jou met alle geduld te veranderen naar de betere versie van jezelf!

De bijbel leert dat het jou helpt om het beste en mooiste uit jezelf te kunnen halen, juist door Hem ruimte te geven om dat mooie in jou te kunnen ontdekken.

[Gal5:22] Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing.

En dit is niet alleen goed voor jezelf, maar juist om je uit te strekken naar anderen en vriendschappen te kunnen bouwen en het mooiste in de ander te zien!
Jezus wil dat het beste in je naar boven komt, niet alleen in wat je kan, maar juist in wie je bent. Iemand die het beste in jou naar boven haalt, dat noem ik nou een echte VRIEND!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.