Vier de vriendschap!

Waarom Friend…?

In mijn pagina wie is FRIEND vertel ik over mijn vriendschap met Jezus. Dat is ook de betekenis achter de naam. Hij is er voor mij, ook al zie ik Hem niet altijd, ik weet dat Hij er is. Die vriendschap is voor mij heel erg belangrijk.

…maar wat is échte VRIENDSCHAP eigenlijk?

Dan gaan we eerst even terug naar de betekenis van het woord vriend:

VRIEND: Zelfst. Naamw. (m) / Uitspraak: [vrint] / Verbuigingen: vriend|en (meerv.)
VRIEND|IN: zelfst. Naamw. (v) / Uitspraak: [vrin’d|in] / Verbuigingen: vriendin|nen (meerv.)

…Iemand met wie je een vriendschappelijke relatie hebt.
…Persoon die je vertrouwt en aardig vindt.
…Tegenovergestelde van vijand.
…Een persoon waarmee je een speciale band hebt.

Synoniemen van vriend: Kameraad, maat, makker 
Synoniemen van vriendin: Hartsvriendin, maatje, kameraadje

Definitie van vriendschap: Persoonlijke band tussen mensen die elkaar leuk vinden en vertrouwen.

Vriendschap is gebouwd op vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.

Vriendschap wil eigenlijk zeggen dat er vertrouwen moet zijn onderling, maar hoe weet je nu zeker dat die ander betrouwbaar is? Dat weet je niet! Daarom is het heel belangrijk dat je er zelf voor kiest om betrouwbaar te willen zijn. Wanneer je zelf betrouwbaar bent ontdekken anderen dat wanneer ze je leren kennen (dit heeft dus tijd nodig). Wees ook eerlijk in wie je bent en wat je doet en ook in wie je niet bent en wat je niet doet. Kom je afspraken na, doe geen dingen bij een ander die je zelf ook niet leuk zou vinden etc., etc. Kortom, het begint bij jezelf; vriendschap begint bij vriendelijk, eerlijk en betrouwbaar zijn.

Dan het vrienden worden…

…Ik zei het al, je moet elkaar eerst leren kennen. Dit kost tijd en investering. Het begint met de juiste ‘klik’ die je nodig hebt om echt vrienden te worden. Zelfde typen, interesses, maar kan ook juist het contrast zijn wat aanspreekt.

Een leuk artikel in Plus magazine (ja ik ben ook al 40, dus dan ga je die dingen lezen) stond een heel mooi artikel van psychiater Bram Bakker over wat nou eigenlijk de definitie van vriendschap is (http://brambakker.com/vriendschap/). Hij vertelt dat vriendschappen komen en gaan en veranderen naarmate we ouder worden. Maar ook dat de meeste mensen eigenlijk niet eens altijd weten waarom vriendschappen weer over gingen. Vriendschappen ontstaan dus eigenlijk zonder een bepaald begin- of eindpunt.

Een mooie uitspraak wil ik jullie niet onthouden:
Een vriendschap voelt als iets vanzelfsprekends en dat is ook precies het bijzondere aan vriendschap.

Het kan zijn dat er een vriendschap is zonder dat je elkaar heel vaak ziet of spreekt, maar als je elkaar ziet of spreekt is het goed en als je elkaar echt nodig hebt, ben je er voor elkaar.
Zelf heb ik het voorrecht zo’n mooie vriendschap te hebben met een vriendin die wat verder weg woont. Als we elkaar zien is het gewoon ‘goed’!. We zijn nu al zo’n 14 jaar vriendinnen en het vertrouwen groeit waardoor je meer en meer gaat delen met de ander.
In mijn logo en op mijn tassen gebruik ik de uitspraak ‘It’s a real FRIEND’ en de bijbeltekst: Spreuken 17:17 waarin staat: Een echte vriend blijft altijd een vriend en in de tegenspoed blijkt de ware vriendschap. Bram Bakker geeft dit ook aan in zijn artikel en de bijbel, eeuwen oud, zegt eigenlijk hetzelfde.

VIER DE VRIENDSCHAP!

Bram Bakker gaat nog een stapje verder; hij vindt dat het tijd wordt dat vriendschappen wel wat uitbundiger gevierd mogen worden.
En dat ben ik helemaal met hem eens! In deze tijd van Facebook en Instagram, waar je wel duizenden ‘vrienden’ kunt hebben en waar ons hele leven met al die vrienden wordt ‘gedeeld’. Maar helaas is de realiteit eigenlijk dat heel veel van deze mensen eigenlijk heel eenzaam zijn, best heftig vind je niet? Juist doordat alles via social media gaat, dreigen échte vriendschappen in real life geen plek meer te hebben.
Hoe mooi zou het dan zijn dat jij (want vriendschap begint nou eenmaal bij jou) misschien eens één, of een paar van je échte vrienden uitnodigt om gezellig jullie vriendschap te vieren en elkaar te vertellen wat je in elkaar waardeert en waar de ander goed in is. Je zal zien dat je vriendschappen hechter worden en dat je het echte leven graag met elkaar wil delen, ook als het soms wat minder gaat.

Veel plezier en geniet van elkaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.