prijzen

Zoals ik elders in mijn website al aangaf, probeer ik een zo eerlijk mogelijke prijs voor mijn producten te bieden. Om je een beetje inzicht te bieden in de opbouw van de de prijs voor een tas, licht ik een aantal componenten toe.

prijzen leer

De prijs van leer ligt best hoog. Het bewerkingsproces van leer is heel arbeidsintensief. De huiden komen bij de slachterijen vandaan en gaan naar de leerlooier. De bewerking bij de looier is een langdurig proces. Zeker ook omdat het tegenwoordig gelukkig weer veel plantaardig gebeurt. Dan worden de huiden gebleekt en geverfd. Dit proces kan soms wel 3 maanden duren. Zelf haal ik mijn leer bij diverse groothandelaren in Nederland. Sommige importeren restpartijen waarvan niet bekend is waar het leer vandaan komt. Er zijn een aantal importeurs die zoveel mogelijk hun leer uit Europa halen en dan met name Italië. Er zijn maar een paar leerlooierijen in Nederland en daar ligt het uurloon natuurlijk hoog, waardoor de leerprijzen een stuk hoger liggen, dus uiteindelijk ook de prijs voor een tas. Ik kies zover ik er zicht op heb, zoveel mogelijk voor de groothandelaren die hun leer binnen Europa importeren, inkoop via lage lonen landen doe ik uit principe niet.

prijzen binnenvoering

Voor de binnenvoering van de tassen gebruik ik stevig vilt of canvas en soms oude spijkerbroeken. Het vilt en canvas koop ik in bij de plaatselijke stoffenzaak. Zij hanteren een goede prijs hiervoor. Omdat ik niet met grote voorraden werk, heb ik altijd maar weinig nodig en is het niet interessant om groot in te kopen, hierdoor ligt de prijs wel ietsje hoger.

prijzen Fournituren

Gespen

Het ‘hang en sluitwerk’ van de bouwmarkt, zoals ik het altijd noem, de D-sluitingen en bouten en moeren, betaal je niet heel veel, het geeft een unieke stoere uitstraling aan een tas, maar er zijn natuurlijk ook meer reguliere opties. Deze musketonhaken zijn verkrijgbaar in heel veel varianten, kleuren maten en prijzen. De prijs hiervan is dus afhankelijk van de maat en kwaliteit.

ritsen

Een rits is een heel belangrijk onderdeel van een tas en ook heel vervelend als hij kapot gaat, want dan heb je vaak niet veel meer aan je tas. In het verleden heb ik, in het kader van recycling nog weleens oude ritsen gebruikt, maar die gaan uiteindelijk toch snel kapot, waardoor het begrip duurzaamheid ook niet meer helemaal klopt. Een stevige rits koop ik hier in de buurt bij de stoffenwinkel of bij een fourniturenkraam op de markt meestal van het merk YKK of Opti. De duurdere YKK Excella, maar verfijnde, kwalitatieve ritsen, gemaakt van hoogwaardig gepolijst metaal zijn ook verkrijgbaar bij diverse leergroothandelaren die online en zelfs op maat te bestellen zijn.

zeilringen, holnieten, magneet- en drukknopen

In sommige tassen worden zeilringen gebruikt en voor de afwerking en versteviging van de tas gebruik ik holnieten in diverse maten en kleuren. Voor het afsluiten van de binnenvakken of de portemonnee gebruik ik magneet- of drukknopen. Deze fournituren tikken ook best aan in de kostprijs van de tas.

Overige kosten

En dan overige kosten, zoals garens, machineonderhoud en brandstofkosten (van en naar leveranciers) niet te vergeten. Om in de toekomst aan jouw verwachtingen te kunnen voldoen, moet er af en toe geïnvesteerd worden in onderhoud en inkoop.

Uurprijs

Met een gemiddelde tas ben ik ongeveer 4 á 5 uur bezig, wordt het echt exclusief model zitten daar natuurlijk meer uren in. Om voor jou deze leuke unieke op maat gemaakte tassen te kunnen blijven maken vind ik het fijn om er ook nog iets op te kunnen verdienen. Dit uurloon is op dit moment gebaseerd op het minimumloon, inclusief vakantiegeld en pensioen. Hier hou ik verder niets aan over. Ik kies hier op dit moment voor omdat ik heel blij wordt om een mooie tas voor jou te maken en om me er bewust van te zijn dat er in de lage lonen landen veel te weinig wordt betaald, waardoor dus de prijzen van producten laag kunnen blijven. Het kan dus zijn dat dit niet meer te doen is om ervan te kunnen leven en deze uurprijs toch iets zal moeten stijgen, zeker als ik nog een beetje winst wil maken. Door hier transparant in te zijn, maak ik voor jou wel inzichtelijk waar jij je geld aan uitgeeft. Dus of jij voor een unieke tas op maat iets meer voor wil betalen is helemaal aan jou!

verzendkosten

Omdat ik een klein bedrijf ben en niet heel erg vaak verzendingen doe, kan ik geen kortingen regelen bij de grote postorderbedrijven en ik kies er daarom voor om de prijs van mijn tassen altijd exclusief verzendkosten aan te bieden. Ik gebruik altijd hergebruikte dozen, denkend aan het milieu en de daarbij komende extra kosten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je tas op te komen halen bij mijn atelier aan huis.

consumentenprijs-overzicht incl. btw

materialen:

 • leer: €56,- p/m²
 • canvas: €30,- p/str.m (140cm)
 • vilt: €10,- p/str.m (90cm)
 • diverse gespen/musketonhaken: van €0,72 – €3,95 p/s
 • ritsen van €6,- – €10,75 (circa 25 cm)
 • magneet-drukknopen, zeilringen van €1,- – €2,95 p/s
 • holnieten circa €0,10 p/s

uurprijs:

€25,- p/u (incl. btw.)

Overige kosten per uur:

€3,- (incl. btw.)

Verzendkosten:

€7,25 (tarieven van Postnl)

Voorbeeldprijs Rugtas Els

Om een voorbeeld te geven hoe de prijs voor de rugtas is opgebouwd:

materiaal:

 • Leer 0,5m² á €28,-
 • vilt 0,5 str.m á €5,-
 • zeilringen 4st. €8,-en touw 2m €4,-

totaal kom je aan materiaal op €45,- incl. btw

en dan uren en overige kosten:

 • ontwerp en productie-uren 4 á 25,- = €100,-
 • overige kosten €12,-

totaal kom je met uren en overig op €157,- afgerond inclusief btw, exclusief €7,25 verzendkosten