HOOP…GELOOF…LIEFDE…# 3

In mijn laatste blog van het drieluik: ‘HOOP GELOOF LIEFDE’ neem ik je mee naar misschien wel het belangrijkste wat we in ons leven nodig hebben.

LIEFDE is echt onze eerste levensbehoefte. Als we geboren worden is het eerste wat je krijgt, de liefde van je ouders. We hebben het allemaal nodig. Als we structureel geen liefde krijgen, gaan we dood!

De letterlijke betekenis van liefde is:
Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp.

Liefde is een gevoel, iets van je ziel, maar waarbij je ook fysiek iets wil voelen of in relaties elkaar aanraakt. In deze rare idiote tijd van social distance staat deze soort liefde behoorlijk onder druk. In het begin van deze crisis lukte het nog wel om met ons verstand te zeggen, dat het beter is voor de gezondheid om afstand te houden, maar hoe langer deze crisis duurt hoe meer we deze behoefte aan liefde naar elkaar niet meer kunnen onderdrukken. Het kan dan ook zeker behoorlijke gevolgen hebben, met name geestelijk. Deze gevolgen zijn nu al zichtbaar.

Liefde is ook een keuze, het is toewijding naar elkaar, ook wanneer je het even niet voelt. Het is kiezen om de ander te nemen zoals hij/zij is. Of wanneer je elkaar niet vaak ziet, toch te investeren in elkaar. Of wanneer je baalt hoe die ander doet of reageert. Of wanneer je samen door een dip gaat in je relatie of de ander heeft je teleurgesteld. Of, zoals nu, we elkaar niet mogen ‘voelen’.

Wat ik zo mooi vind is dat de Bijbel hier al veel over vertelt en dat dus, zelfs in deze Corona-tijd, wat nog niet eerder is voorgekomen, de Bijbel hele actuele en essentiële dingen vertelt die ons juist nu ontzettend kunnen helpen. In het boek Hooglied wordt er gesproken over de fysieke liefde en meer de romantische kant. Dit is eigenlijk hoe God van de mensen houdt en naar hen verlangt, maar ook hoe de liefde tussen man en vrouw gevoeld wordt. Maar in andere stukken wordt weer veel meer de nadruk gelegd op de liefde als een keuze, zoals bijvoorbeeld:

Psalm30:6
Zijn woede duurt een oogwenk, zijn liefde een leven lang, met tranen slapen we ’s avonds in, ’s morgens staan we juichend op.

1 kor. 16:14
Alles wat u doet, moet u met liefde doen.

Maar kiezen om lief te hebben is niet altijd makkelijk, zeker niet als je onrecht wordt aangedaan, of als jouw liefde niet wordt beantwoord. We hebben het ook zo nodig om het te voelen met onze ziel of fysiek. Ónze liefde is dan ook niet onvoorwaardelijk.

Voor God is dat niet zo, Hij heeft ons onvoorwaardelijk lief, zelfs als wij niet van Hem houden! Maar om zijn liefde te kunnen voelen en aanvaarden, vraagt Hij van ons om Hem lief te hebben, er dus voor te kiezen:

Luc 10:27
‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw kracht en met heel uw verstand….’

Wat er dan met je gebeurt, dat is niet te omschrijven, niet te bevatten. Dan gebeurt er iets van binnen….je verandert van binnenuit, doordat Hij je aanraakt met zijn LIEFDE.….Dat is échte LIEFDE!!! Ook al kun je dat niet letterlijk voelen

Hieronder een mooi lied waarin het gaat over het beantwoorden van Gods liefde en over zijn LIEFDE voor ons en wat er met je gebeurt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.