Hoe gaat Friend te werk?

Op zoek naar het beste leer


Soort leer

De ‘main business’ van Friend zijn op maat gemaakte tassen, helemaal naar de wensen van de klant. Voor de tassen gebruik ik voornamelijk rundleer in allerlei soorten en diktes op aanvraag van de klant. Een tas en dus ook het leer is voor mijn klanten bijna nooit hetzelfde. De groothandel waarbij ik mijn inkopen doe, Strieder Lederwaren in Bergschenhoek, koopt zijn leer in grote restpartijen in, waardoor er voornamelijk enkele stuks verkrijgbaar zijn. Dit kan een beperking zijn, maar voor mijn bedrijf juist ideaal, omdat het bij mij ook vaak om enkele stuks gaat. Een aantal goedlopende leersoorten zijn gelukkig wel op voorraad leverbaar! Sinds kort is er bij hem ook veel plantaardig gelooid leer verkrijgbaar. Voor speciale projecten en voor de workshops gebruik ik blank tuigleer of zwart splitleer. Het blanke tuigleer is plantaardig gelooid en verkrijgbaar in verschillende diktes en is op voorraad leverbaar. Dit tuigleer (rund) wordt achteraf geverfd met leerverf. Het zwarte gladde splitleer (rund) is ook op voorraad leverbaar en gebruik ik voor onder andere de Zundapp-koffer en diverse bedrijfstassen.

Leer dat momenteel op voorraad is in mijn atelier:


In principe heb ik niet zoveel leer op voorraad en ga ik meestal speciaal op zoek naar leer voor jouw unieke tas. De bovenste 6 leersoorten hieronder is rundleer en heb ik op voorraad in mijn atelier. Van dit leer zijn bij de leergroothandel vaak maar enkele stuks te krijgen, dus hierbij geldt op=op.

Leersoorten op voorraad leverbaar

De onderstaande 4 leersoorten heb ik op voorraad in mijn atelier en deze zijn ook op voorraad leverbaar bij de groothandel.

Dikkere soorten leer

De twee onderstaande leersoorten zijn zwart splitleer en blank tuigleer. Het zwarte leer gebruik ik bijvoorbeeld voor de Zundapp-koffer en het blanke leer is uiterst geschikt voor riemen en hengsels. Het blanke leer wordt achteraf behandeld met leerverf of was.

Mooie accenten voor op de tas

De onderstaande prints zijn heel gaaf om als accent te verwerken in de tas. De koeienhuid is erg dik en iets minder geschikt voor tassen, maar als accent kan dat wel en is superleuk! Uiterst geschikt voor bijvoorbeeld woonaccessoires. De croco-prints zijn echt een trend van nu en heel mooi te combineren met bijpassend glad leer. De onderstaande 4 leersoorten heb ik op voorraad in mijn atelier, dit is niet voldoende voor een complete tas, dan moet ik op zoek bij de groothandel

Kalfsleer, kleinere stukken leer

De onderstaande leersoorten zijn reststukken van voornamelijk kalfsleer die ik over heb gehouden van andere projecten. Niet voldoende voor een complete tas, maar wel geschikt om als (kleur) accent aan te brengen in combinatie met ander leer. Wel te gebruiken voor kleinere tasjes of accessoires.

Leer leveranciers


Voor het inkopen van leer vind ik het heel belangrijk om te weten waar het leer zoal vandaan komt. Er zijn een aantal leveranciers in Nederland die het leer binnen Europa inkopen, waar het dan ook gelooid en geverfd is. Je betaald hier wel een hogere prijs voor. Goed om te weten dat leer het restmateriaal van slachterijen is en anders wordt weggegooid als dit niet voor de lederindustrie gebruikt wordt.

In de loop van de tijd heb ik een aantal leuke leveranciers gevonden van mooie kwaliteit leer. Voor de kleine stukken en diverse gekke kleuren of prints ga ik naar de Leerlooier in Den Haag. Zij hebben ook volop fournituren en leergereedschap. In Noord scharwoude zit de groothandel EchtLeer en heeft ontzettend veel keus, maar is erg ver weg voor mij, dus daar zal ik af en toe eens heen gaan. Laatst heb ik Het Leerkwartier in Woerden ontdekt waar we met een kopje koffie professioneel ontvangen werden. Zij hebben een prachtig assortiment hoge kwaliteit en voornamelijk Europees gelooid leer en een mooi assortiment fournituren en ritsen. Bij hen kan je ook heel makkelijk online bestellen als je precies weet welke leersoorten en kleuren je nodig hebt. En via JA Tassen, een superleuk atelier in Middelburg die ook tassen op maat maakt hebt ik een adresje gekregen van Driessen Leder in Waalwijk. Zij hebben prachtige huiden en ook vachten in diverse prints, we werden hier superleuk ontvangen en ik heb daar mooie huiden op de kop getikt. In 2019 heb ik Strieder lederwaren in Bergschenhoek ontdekt, lekker dichtbij. Ze hebben veel keuze in leer en gereedschappen en zeer vriendelijk en behulpzaam personeel.

Fournituren tassen


Fournituren voor een tas zijn er in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Zelf heb ik een aantal basissoorten en kleuren op voorraad. Voor jouw unieke tas kan ik op zoek gaan naar wat jij graag wilt. Hieronder de fournituren die op voorraad zijn in de kleuren zilver, oudzilver, brons en zwart. De ritsen zijn er in zilver en brons met stofkleuren zwart, groen, grijs, beige en bruin:

IJZERWAREN BOUWMARKT


Voor het ‘hang en sluitwerk’ van de tassen heb ik me ook laten inspireren door de ijzerwarenafdeling van de bouwmarkt. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld moeren en bouten voor het bevestigen van het hengsel en diverse soorten sluitingen, krijgt de tas een stoer en niet alledaags karakter. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de stijl van de tas en of het bij jou past.

Detail "hang en sluitwerk"

Detail “hang en sluitwerk”

Altijd een unieke tas!

De exacte kleuren zijn afhankelijk van wat er voorradig is in de winkel en de grootte van de huid. Jij bepaalt wat voor uitstraling de tas krijgt door de afmeting, soort hengsels, ritsen vakken en fournituren. Om de tas nog meer uniek te maken, kan je ervoor kiezen om je eigen initialen [of een andere boodschap] in te laten branden. De tassen worden allemaal voorzien van het ‘Friend handmade Bags’ brandmerk.

Brandstempel Friend
Brandstempel Friend